Tillskottsapoteket

Tillskottsapoteket är en fullständig guide till kosttillskott och kosttips för att uppnå en bättre fysik, välmående och hälsa.

 • Start
 • /
 • Blogg
 • /
 • Din Guide Till Biotin | Bästa Biotin Tillskott 2022

Din Guide Till Biotin | Bästa Biotin Tillskott 2022

Vem vill inte ha ett vackrare hår, hud och naglar?

Särskilt om allt du behöver göra är att ta ett litet piller om dagen.

Det är vad tillverkare och försäljare av biotin lovar dig, men hur mycket av dessa påståenden stämmer faktiskt in på vad den vetenskapliga forskningen kring vitaminen säger?

Detta kommer vi att besvara i denna guide, tillsammans med dess effekter, biverkningar och mycket mer.

Vad Är Biotin?

biotin kosttillskott guide

Biotin (vitamin B7) är en väsentlig B-vitamin och koenzym, som ibland även kallas för H-vitamin.

Biotin spelar en avgörande roll i kroppen, då det krävs för att bibehålla hälsosamma nerver, hud och celler, såväl som en god ämnesomsättning och matsmältning.

Det kan hittas i många olika livsmedel vilket innebär att en bristande nivå av biotin är ovanligt hos de flesta individer som äter en varierad och hälsosam kost.

Varför Köper Folk Biotin?

Biotin används ofta som ett kosttillskott för att främja och styrka hår, hud och naglar. Det marknadsförs framför allt som ett tillskott för att bidra till ett vackert hårsvall genom att bidra med viktiga beståndsdelar som kroppen behöver.

Det är ofta ett av de främsta tillskotten som används för dessa typer av estetiska anledningar, då preliminär forskning antydde att det kunde vara hjälpsamt.

Nyare forskning har däremot inte kunnat replikera samma slutsatser. Även då mekanismen bakom hur biotin skulle kunna bidra med dessa estetiska effekter, finns det inget övertalande bevis på att ett extra tillskott av det faktiskt skulle kunna göra det.

Utöver detta har det i vissa instanser använts för att motverka leverinflammation, neuropati och vissa andra tillstånd.

Vad Är Biotin Bra För?

Område

Effekt

Bevis

Notering

Hudkvalité

En bristande nivå av biotin har tidigare associerats med hudproblem - såsom utslag och dermatit. En enstaka studie har observerat att ett intag av biotin kan lindra symtom av eventuella hudutslag. Det finns inget bevis på att det skulle förbättra hudens kvalité.

Hårkvalité

Det finns inget bevis att biotin kan förbättra kvalitén av ditt hår. Vid fall då individer lider av bristande nivåer av biotin kan ett intag av biotin eventuellt minska håravfall.

Nagelkvalité

Finns en begränsad mängd forskning som har föreslagit att biotin kan hjälpa skydda annars sköra naglar.

Insulinkänslighet

Preliminär forskning har föreslagit att ett intag av biotin kan förbättra insulinkänslighet, framför allt hos individer som lider av typ 2 diabetes.

Bäst i Test av Biotin

Om du trots allt vill köpa ett biotintillskott för att pröva själv är dessa de bästa produkterna du kan använda.

Då det inte finns något bevis på att en högre dos av biotin skulle leda till några speciella effekter, kommer jag i denna jämförelse inte ta detta i allt för stor beaktning.

Om du däremot vill testa en högre dos är det helt okej, då det verkar vara säkert att inta.

1. Healthwell Biotin 500

Pris:
89 kr


Mängd:
100 kapslar


Pris/kapsel:

0.89 kr


Biotin/kapsel:
500 μg


Healthwell Biotin 500 hamnar på en förstaplats då det är väldigt ekonomiskt, samtidigt som det innehåller en mindre dos på 500 μg per kapsel - vilket är långt över vad du behöver per dag.

2. Great Earth Vitamin B7

Pris:
65 kr


Mängd:
60 kapslar


Pris/gram:

1.08 kr


Biotin/kapsel:
1000 μg


Great Earth Vitamin B7 är ett annat ekonomiskt alternativ av biotin (samma sak som vitamin B7) men som har en något högre dos per kapsel på 1000 μg.

3. Healthwell Biotin 10000

Pris:
249 kr


Mängd:
100 kapslar


Pris/gram:

2.49 kr


Biotin/kapsel:
10000 μg


Healthwell Bitoin 10000 är för dig som vill testa på en ofantligt stor dos av biotin, för att se om det ger dig någon effekt. Återigen är detta inget jag skulle rekommendera, då det som sagt inte finns några bevis på att det fungerar. Men vill du testa så är det fritt fram då det generellt sett är säkert att inta större mängder av biotin.

Dosering av Biotin

Det används en rad olika doseringar vid kosttillskott av biotin.

Den enda kliniskt prövade dosen som har använts vid studier på människor har varit 2.5 mg (2500 μg) dagligen, som har tagits över en period på sex månader. Detta var i studien relaterat till att stärka sköra naglar.

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av biotin från livsmedelsverket är 50 μg, vilket endast motsvarar en bråkdel av dosen som många kosttillskott innehåller.

De flesta multivitamintillskott som innehåller biotin innehåller ofta en dos runt 30 μg, vilket är mer än tillräckligt.

Biotin och Biverkningar

Biotin är väldigt säkert att inta, även vid högre doser där inga biverkningar har observerats.

Det högsta säkra intaget (UL) av biotin är ännu inte fastställt.

Borde Du Köpa Biotin?

biotin guide tillskott köpa

Nej. Eller ja, om du i dagsläget lider av bristfälliga nivåer.

Det är trots allt en väsentlig vitamin som våra kroppar behöver på en daglig basis, vilket innebär att det är en bra idé att köpa biotin om du i dagsläget inte når upp till dessa nivåer.

Chansen att du inte gör det är däremot väldigt låg, då biotin kan hittas i många olika livsmedel.

Vissa individer, som till exempel alkolister kan däremot behöva ett extra intag av biotin för att upprätthålla en bra leverfunktion.

Att köpa biotin för hud, hår eller naglar är med störst sannolikhet ett slöseri med pengar, då det i dagsläget inte finns något vetenskapligt bevis på att det skulle kunna förbättra dessa aspekter.

Livsmedel Som Innehåller Biotin

Som vi tidigare nämnde finns det många olika livsmedel som innehåller biotin, vilket gör det relativt enkelt att få i sig från en vanlig varierad kosthållning.

Här är några exempel på livsmedel som innehåller biotin:

 • Fullkorn (bröd, flingor, etc)
 • Ägg
 • Mejeriprodukter
 • Soja
 • Jordnötter
 • Fisk
 • Kyckling

Sammanfattningsvis om Biotin

Biotin är en livsviktig B-vitamin som våra kroppar kräver för att upprätthålla en rad viktiga biologiska funktioner.

Som tur är finns det gott om biotin inom många olika livsmedel, vilket innebär att de flesta inte behöver ett kosttillskott av biotin för att nå tillräckligt höga och hälsosamma nivåer i kroppen.

Som ett tillskott för hår, hud och naglar är det fortfarande obevisat och oprövat. Det finns därmed ingen vetenskaplig indikation på att det kan förbättra dessa områden.

Med det sagt finns det vissa individer som menar att det kan hjälpa, frågan är om det är mer an en placebo-effekt.

Vad tycker du om Biotin? Har du någon insikt eller erfarenhet att dela med dig? Lämna en kommentar längre ner!

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Vissa av mina läsare frågade om mer personlig hjälp, vilket är varför jag startade personlig träning online. Sedan dess har jag hjälp över 100 klienter att nå sina drömkroppar.


Om du är redo att ta nästa steg och förändra din fysik för gott så kan du klicka här för att se vad jag kan hjälpa dig med.


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg