Fria vikter eller Maskiner

2 augusti, 2015

fria vikter och maskiner

Fria vikter eller maskiner?

Det här har varit en av de största debatterna som pågått inom fitnessindustrin och har debatterats sen 1970-talet. Vissa har påstått att maskiner till och med är bättre än de fria vikterna. Däremot har det under dem senaste åren kommit upp flera studier om varför just fria vikter är bättre än maskinerna.

Har du någonsin sett någon stor styrkelyftare använda sig utav massa maskiner? Förmodligen inte. Det är för att de fria vikterna har flera stora övertag över maskiner.

När man som ny till styrketräning går in på ett gym kan det vara väldigt bekvämt att använda maskinerna. Det finns oftast instruktioner på maskinen och det är väldigt svårt att göra fel och skada sig. Man kanske har sett på TV att det finns supermaskiner som fixar dig en tvättbräda på 10 minuter. Om du vill bli seriös med styrketräning borde du lämna de flesta maskinerna. Jag säger inte att maskinerna inte har någon plats alls i gymmet men de fria vikter bör komma först!

 

Det finns flera skäl till att använda fria vikter

1. Många muskelgrupper används

Om vi jämför två olika övningar som till exempel bänkpress(fria vikter) och bröstpress(maskin) så kan vi känna stora skillnader i våra kroppar. På papper så ska de båda övningarna träna samma muskelgrupp. I verkligheten så använder du dig utav många fler muskler när du utför bänkpress istället för bröstpress. Om du inte redan läst om basövningar bör du kolla in dem för att få en tydligare bild om hur du använder fler än bara en muskelgrupp när du håller på med fria vikter. Det samma gäller även för de mindre övningarna som till exempel bicepscurl.

Varför är det bra att använda fler muskelgrupper på samma gång?

 Om du använder dig utav flera muskelgrupper betyder det också att du tränar flera muskelgrupper, och om du tränar flera muskelgrupper blir du starkare och större eftersom du jobbar mer.

 Det blir mer naturligt att använda sig utav fler muskelgrupper eftersom vi i verkligheten aldrig isolerar en liten muskel för att utföra en handling.

 Du bränner mer fett eftersom du använder dig utav fler muskler på samma gång!

2. Du blir mer stabil

När du tränar med fria vikter så måste du balansera dem och därför använder du dig utav flera olika “balansmuskler“. Om du däremot använder dig utav en maskin så kan du oftast bara trycka/dra för att utföra ett rep men med fria vikter måste du hela tiden balansera vikterna så det blir stabilt. Och när man involverar fler av dessa “balansmuskler” så involverar man även fler muskler. En av dessa muskler är bålen som du nästan använder i alla övningar vilket hjälper dig i de flesta aspekterna i livet. Med en vältränad bål så blir livet mycket bättre, till exempel får du en bättre hållning! Och med en bättre hållning kommer många positiva saker!

3. Naturligt

Som jag nämnde tidigare blir det mer naturligt att använda fria vikter eftersom att du använder dig utav hela kroppen för att utföra en rörelse utan någon slags hjälp. Med maskiner är det en begränsad rörelse och det blir därför mer onaturligt. Med fria vikter utför du alltså funktionella rörelser som du använder i din vardag, vare sig det är att lyfta soffan eller bära påsar. bbb2220d8531dc33314ea510a9a4b48b

4. Full räckvidd i övningarna

Denna punkt hör ihop med punkten innan. När du tränar med fria vikter så har du inga spärrar eller någon annan slags hjälp vilket du normalt har när du använder en maskin. Det betyder att du kan utföra hela rörelsen och då få den fulla räckvidden dina muskler klarar av. Du utför därför hela rörelsen istället för att fastna vid en viss punkt och detta kommer hjälpa dina muskler att utvecklas på ett bättre sätt.

Slutliga domen

Hur bra fria vikter än är så finns det inget som tyder på att man inte kan blanda dem med maskiner. Däremot bör du lägga mest fokus på de fria vikterna och maskinerna borde komma efter.

Det är synd att fastna vid maskinerna när det finns så mycket annat att utforska. Det ända som är viktigt är att utföra övningarna med rätt teknik så ta lite tid och läs på hur man gör de olika övningarna.

Hoppas att detta är all motivation du behöver för att börja lyfta vikter på riktigt, kör hårt!

 

 

Johannes Källman

Om Författaren

Johannes Källman

Hej, jag heter Johannes och har skapat Gymlivet och jag tror att ALLA kan få sin drömkropp. Om du tyckte om vad du läste får du gärna prenumerera på Gymlivets nyhetsbrev, annars finns det hundratals fler artiklar du kan läsa här på Gymlivet.com

Lämna en Kommentar: