fbpx

Din Guide Till En Effektiv Kost

Den ultimata boken för dig som vill transformera din kropp genom ett effektivt kostupplägg

Proteinpulver, Vad Är Det?

 

Många som tränar, framförallt styrka, kan du ofta se med en proteinshake i handen efter sina träningspass. Att dricka proteinpulver är absolut inget måste men det är väldigt bekvämt att ta en shake istället för att släpa med sig en stor kyckling till gymmet.

Proteinpulver är det absolut mest använda kosttillskottet och med goda skäl som jag ska försöka besvara i den här artikeln!

Vill du bygga mer massa på samma gång? Då är det en gainer du vill ha!

Personligen är proteinpulver det kosttillskott jag använder mest! Det jag rekommendera kan du köpa här!

Vad är proteinpulver för något?

Det vanligaste proteinpulvren som säljs idag är gjorde av vad som kallas Whey-protein, eller vassleprotein på svenska. Detta vassleprotein hittas i mjölk och framtas som en restprodukt av osttillverkning.

Mjölk består endast utav en femtedel vassle, resten är vad som kallas kasein. Det är ett annat slags protein. Man separerar dessa två proteiner med hjälp utav att tillsätta några enzymer som delar upp dem.

Whey-protein är i grunden väldigt behandlad och uttorkat och måste därför blandas med vatten.(Eller mjölk!) Det kan behandlas på lite olika sätt vilket bestämmer vilken typ av Whey-protein det blir. Mer om det snart!

Det finns även proteinpulver som består utav andra proteintyper än Whey-protein. Bland annat soja och kasein. Undrar du vilket du bör ta? Tryck här för att läsa vilket som är bäst för dig!

Vilka typer av Whey-protein finns det?

Man brukar säga att det finns tre olika typer utav whey-proteinpulver ute på marknaden.

Whey-protein Concentrate

Whey-protein Concentrate är det minst renade versionen av whey-proteinpulver och är därför den billigaste. Eftersom det är det mer ekonomiska alternativet är det oftast det vanligaste och populäraste.

Whey Concentrate har även en låg laktos-nivå vilket gör det till ett okej val för laktosintoleranta. Hur mycket protein whey-protein concentrate innehåller skiljer sig från så lågt som 25% upp till 89%.

Vanligtvis har de flesta proteinpulvrerna en procent på 80%(därför det ofta kallas Whey-80).

Whey-protein Isolate

Här har vi ett mer renare alternativ till whey-protein. Whey-protein Isolate har knappt något fett alls och knappt någon laktos, vilket gör det till ett väldigt bra val för de som vill ha mer än bara Whey-80.

Whey-protein Isolate har en proteinhalt mellan 90-95% och är därför det “bättre” valet om man nu är ute efter ett renare protein. Detta proteinet tas också upp av kroppen på ett lättare sätt än vad Whey-80 gör. Det är vad som brukar kallas Whey-100 och är också lite dyrare.

Whey-protein Hydrolysate

Whey-protein Hydrolysate är det absolut renaste av proteinerna du kan få. Detta är svårt att få tag på och om hittar det behöver du betala en hel del! Det framtas igenom att använda sig av en process som kallas “Hydrolysis” på engelska. Du behöver som sagt inte lägga för mycket tid på detta!

Hur fungerar proteinpulver och vad är fördelarna?

Whey-protein innehåller en rad olika aminosyror vilket ger våra kroppar de byggstenarna dem behöver för att växa och återhämta sig. Processen där ny muskelmassa bildas kallas proteinsyntes och det är det vi vill uppnå.

Proteinsyntesen startas av L-leucine vilket är en av de aminosyrorna som finns i Whey-protein. Det betyder att whey-protein inte bara ger dig de aminosyrorna som krävs för att du ska kunna återhämta dig utan även för att stimulera processen som skapar nya muskler!

Dieter som innehåller en högre mängd protein har också visat ge en större mättnad-känsla än dieter med lägra proteinintag. Det betyder att whey-protein är ett bra tillskott till din diet om du försöker att förlora vikt och fett!

Vassleprotein är ett protein som tas upp snabbt av kroppen. Det är därför ett väldigt bra tillskott att ta direkt efter träning för att ta tillvara på det anabola fönstret som uppstår efter träning.

Som jag nämnde tidigare är det också väldigt bekvämt. Att ha en shake med 1-2 skopor whey i väskan kommer knappt att märkas och kan snabbt blandas ihop och drickas.

Skulle vi däremot behöva gå runt med en kyckling i hela dagen skulle det kunna bli lite jobbigare!

Du kan till och med använda protein-pulver till annat än bara shakes! Vad sägs som proteinpannkakor eller hemmagjorda proteinbars! De är supergoda!

Varför inte bara äta mat?

Bra fråga, många säger att det är bättre att ta en banan efter träning. Där har dem fel! För att uppnå maximal proteinsyntes efter träning behöver du konsumera ungefär 20-30 gram protein.

En banan innehåller ungefär 1 gram, du behöver alltså trycka i dig 20 bananer för att uppnå den mängd protein du bör få i dig för maximal effekt. “Banans are for monkeys!”

Om vi tar ett annat exempel då, som till exempel en köttbit? På det har jag tre motargument.

-Som jag nämnde tidigare är det inte så bekvämt att gå runt med ene köttbit i väskan hela dagen, och kanske inte så gott att dra i sig en torr köttbit i omklädningsrummet.

-En positiv grej är just att proteinpulvret tas upp snabbt utav din kropp och är därför ett “bättre” val gentemot en köttbit vilket tar längre för kroppen att bryta ner och användas.

-Jag tror nog att det blir billigare i längden att köra på Whey-80 än på entrecote.

Proteinpulver är inte alls dyrt, ungefär 5-kr per servering brukar man säga. Om du hittar en köttbit som innehåller 20 gram protein för 5kr får du gärna kontakta mig!

Har proteinpulver några bieffekter?

Den huvudsakliga bieffekten ligger hos de som är laktosintoleranta eller andra former av mjölkallergier. Då är det viktigt att kolla upp innehållsförteckningen för proteinpulvret, eller hålla sig till Whey-100 då dem oftast innehåller näst intill noll laktos.

Annars kan du vända dig till ett soja baserat proteinpulver!

Utöver det finns det inga dokumenterade bieffekter, men se till att köpa från kända märken så att du verkligen vet vad det är du köper för något. Om du letar efter Whey-80 så finns det vanligaste och bästa här.

whatproteinshakefeature

Hur mycket proteinpulver ska jag använda?

Om man håller på och träna mycket är det viktigt att konsumera tillräckligt med protein under dagen.

Ett bra mål är att få i sig ungefär 2g protein per kilo du väger under hela dagen. Det betyder inte att du ska dricka 20 proteinshakes per dag utan använd istället proteinpulvret som ett kosttillskott. Ta det efter träningen och kanske som ett mellanmål, mycket mer än det rekommenderar jag inte.

Resten av proteinet bör du konsumera igenom annat mat.

En viktig grej att lägga märke till är att om du inte uppnår ditt kaloribehov(om du deffar eller försöker tappa vikt) stiger ditt proteinbehov. Då kan det vara till hjälp att ta en extra proteinshake någon gång under dagen!

Det finns flera olika anledningar till att ditt proteinbehov ökar när du tränar, bland annat ökad muskelmassa och ökad nerbrytning av musklerna. Det är därför viktigt för alla som tränar att få i sig tillräckligt med protein för att uppnå dessa behov.

Det har även visats igenom att lägga till ett proteintillskott i din vanliga diet så kan du se ökningar av muskelmassa även om du inte styrketränar!

Hur mycket protein ska jag få i mig efter träningen?

20 till 30 gram protein efter ett träningspass är det optimala du kan få i dig för att öka din proteinsyntes.

Sammanfattning

Proteinpulver är definitivt något alla som tränar bör använda sig av. Det är ett billigt, praktiskt verktyg för att uppnå din maximala reslutat, varför skulle du inte använda dig utav det?

Generellt sätt kan du använda dig utav proteinpulver när du vill för att lägga till lite mer protein i din kost. Men se det främst som ett kosttillskott!

Det vanligaste proteinpulvret är vad som kallas Whey-protein och det kan du hitta här.

Hoppas denna artikel har besvarat dina frågor, har du några mer får du gärna ställa de här nere i kommentarerna!

Referenser:

https://en.wikipedia.org/wiki/Whey_concentrate

https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrolysis

https://en.wikipedia.org/wiki/Whey_protein_isolate

https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrolysate

http://muscle-insider.com/features/what-whey-protein-and-how-it-made

https://en.wikipedia.org/wiki/Whey_protein

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18090657

Johannes Källman

Hej, det är jag som är Johannes. Jag är författaren bakom Gymlivet där jag strävar efter att förse mina läsare med användbar information som inte är fullt av skitsnack.


Vissa av mina läsare frågade om mer personlig hjälp, vilket är varför jag startade personlig träning online. Sedan dess har jag hjälp över 100 klienter att nå sina drömkroppar.


Om du är redo att ta nästa steg och förändra din fysik för gott så kan du klicka här för att se vad jag kan hjälpa dig med.


Du kanske också gillar:

Proteinrik & Vegetarisk Quinoasallad – Recept

Hemmagjord Granola – Nyttigt & Enkelt Recept

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas.

 1. Funkar nybörjar programmet? Får man resultat om man kör samma sak i 6-8 veckor?
  Jag är en smal kille vill bygga skulpterade muskler, funkar Whey-80 för mig då efter träningar eller vad ska man ta? Vill verkligen förändra min kropp.

  P.S Väldigt inspirerande och bra blogg!

  Tack i förhand! 🙂

  1. Tja Danne!

   Såklart nybörjarprogrammet fungerar! Att köra basövningar är det absolut bästa du kan göra för att bygga en bra skulptuerad kropp, och nybörjarprogrammet fokuserar på just dem övningarna!

   Whey-80 är ett bra kosttillskott du kan ta efter träningen, men det är inget som kommer att förvandla din kropp ensamt. Det viktigaste är att du har koll på resten utav din kost.

   Här kan du läsa på mer om Proteinpulver:

   https://www.gymlivet.com/proteinpulver-vad-ar-det/
   https://www.gymlivet.com/vad-du-ska-ata-innan-och-efter-traning/

   Fortsätt att köra hårt Danne, kul att du gillar bloggen!

   Är det något annat du undrar är det bara att fråga!

   Johannes Källman

 2. Hej, tack för schysst sida. Jag har börjat äta enligt Leangains och ser resultat. Under fasteperioden kan man dricka proteindryck då? Nu dricker jag bara vatten men har svårt få i mig alla proteiner. Hälsningar Henrik

  1. Hej Henrik!

   Under fastaperioden kan jag tycka det är okej att ta någon shake med proteinpulver, det bör inte förändra resultatet särskilt mycket.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Add Content Block

Prenumerera På Nyhetsbrevet & Få En Gratis Guide Till Hur Du Sätter Upp Ett Effektivt Kostupplägg